Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία των pin-ups

Όλα αρχίζουν αρχές του 20του αιώνα. Οι αφίσες των γαλλικών καμπαρέ εμπλουτίζουν τις ανδρικές φαντασιώσεις με πολύχρωμες εικόνες από χορεύτριες και τραγουδίστριες που ποζάρουν για να προσελκύσουν τους πελάτες των νυχτερινών κέντρων.
Το 1930, κυρίως οι εργάτες καρφιτσώνουν κυριολεκτικά τις γυναίκες, τραγουδίστριες, ηθοποιούς... από κει και το όνομα Pin-up girl ( καρφιτσωμένο κορίτσι). Ο συνδυασμός της – δήθεν – αφέλειας και της ερωτικής πρόκλησης που προβάλλουν, φαίνεται πως είναι ακαταμάχητος, αφού η ανταπόκριση που γνωρίζουν ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, τα καρφιτσωμένα κορίτσια πλημμυρίζουν τους στρατώνες, ακόμα και τις βρίσκουμε στα πολεμικά αεροπλάνα. Ήταν ένας τρόπος για να εμψυχωθούν οι Αμερικανοί φαντάροι και να διατηρήσουν το ηθικό τους στα ύψη. Το καλλιτεχνικό “φαινόμενο” των pin-up girls διευρύνεται με φρενήρη σχεδόν ρυθμό, καθιερώνεται θριαμβευτικά και ανθεί για αρκετές δεκαετίες.
Τα κορίτσια κατακλύζουν τα νεανικά και φοιτητικά δωμάτια, τις νταλίκες και πολλούς άλλους χώρους…
Πολλοί δημιουργοί ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος, σε μια εποχή που θεωρείται “χρυσή” για την αμερικανική τέχνη της εικονογράφησης, και το κάνουν με επαγγελματισμό και με εξαιρετική επιτυχία.(δεκαετία 50' κυρίως).
Είτε έχουν απλώς τη φούστα τους ανασηκωμένη για να φανούν οι ζαρτιέρες, είτε φορούν τα ερεθιστικά μπικίνι τους ο αισθησιασμός που έχουν δεν έχει καμία σχέση με το πορνό.
Είναι τα ζουμερά θηλυκά που καταφέρνουν να υπνωτίζουν τους άνδρες δίχως να γίνονται πρόστυχα. Μοιάζουν με γυναίκες της διπλανής πόρτας που μαγειρεύουν, πλέκουν, κάνουν μπάνιο, μιλούν στο τηλέφωνο ή ψωνίζουν…κι ωστόσο είναι τόσο θηλυκές!
Εγώ προσωπικά λατρεύω τις Pin-ups της δεκαετίας 50' γιαυτό και με εμπνέουν να φτιάξω κάποια κοσμήματα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips